中国传统造物文化

文章来源:上海科技大学通识教育中心发布时间:2018-06-14浏览次数:655

课程名称:中国传统造物文化 Chinese traditional creation culture

以中国传统造物历史文化为切入点,聚焦中国传统造物中最广泛的古代木作文化知识传授,引申介绍“文人空间、中国茶席、新文房雅集、当代民宿、古建筑文化”等领域的匠心思想与造物方法,通过理论学习与参观实践,带领学生走进“中国传统造物文化”的情景之中去感悟与认知。

随着文化的全球化和多元化,民族性和地方特色显得尤为重要。当今,西方各国都在加紧收藏和研究中国的传统造物文化领域,并与现代环境与科技相结合,成为他们文化品味与地位的象征。而对拥有五千年文明的中国大多数年青人来说,他们正在远离传统。

为了使我们未来的科学家们能有机会系统地学习和了解中国传统的造物文化,也为了凝聚几千年智慧的民族造物精华得以保护、传承、发扬和创新。并且,通过中国古代木作这一文化载体,能将当代科技创新成果运用于传统造物领域,使古老的中国造物文化注入科技创新,推动新时代中国造物文化的发展。

In traditional Chinese history and culture as the breakthrough point, focus on Chinese traditional creation ancient wooden cultural knowledge, the most widely extended to introduce civilian space, Chinese tea table, the new four sets, contemporary home stay facility, ancient culture in the areas of thought and method of creation, through the theoretical study and visit practice, lead the students into the Chinese traditional culture of creation scenarios to perception and cognition.

With the globalization and diversification of culture, nationality and local characteristics are particularly important. Nowadays, western countries are intensifying the collection and study of China's traditional creation culture and combining it with modern environment and technology, which has become a symbol of their cultural taste and status. For the majority of young Chinese with 5,000 years of civilization, they are moving away from tradition.

In order to make our future scientists have been able to have the opportunity to systematically study and understand the Chinese traditional culture creation, but also to condensed thousands of years of wisdom to protection, inheritance and carry forward the national essence of creation and innovation. And, by ancient Chinese wood as the cultural carrier, can use modern science and technology innovation from the traditional areas of creation, the ancient Chinese culture into the innovation of science and technology creation, promote the development of new era Chinese culture creation.

邱 俊
同济大学传统家具教学与创新基地主任;闻道园文创中心负责人;尚工坊新文房产学研基地创始人
2012年毕业于同济大学,建筑与城规学院,艺术设计系。2010年起连续8年担任同济大学中国传统家具教学创新基地主任;并连续为同济大学本科三年级、研究生与国际交换生,教学“中国传统家具文化与创新”课程。