经典文学与诗意人生

文章来源:上海科技大学通识教育中心发布时间:2018-06-14浏览次数:128

课程名称:经典文学与诗意人生 Classic Literature &Poetic Life

课程采取专题讲座的形式,围绕中国经典文学中的“真”、“爱”、“美”这三大魅力点,选择既能契合当代大学生青春境况、精神需求,又能充分反映中国古典文学主要成就的三个板块13个主题为内容构架,引导学生在赏读经典的过程中,自觉地“爱”上文学,使他们愿意并且懂得如何去感受文学的真、善、美;让学生在获得审美享受和精神愉悦的同时,进而产生心灵的共鸣,体悟到经典文学内心深处的梦,即感性、新鲜、永恒的人性世界。从而让更多的学生信仰诗意,信仰诗意的生活,并懂得诗意地生活。同时,也为大学生“精神成人”提供价值根基,为学生提供人文素养方面的软能力积淀,提高学生的综合文化素养。

Course to take the form of lectures, around in Chinese classic literature true, love and beauty the three charm, choose can fit youth situation, spiritual demand of contemporary university students, and can fully reflect the main achievements of the classical Chinese literature three plate 13 theme for content frame, guide students in the process of enjoy reading classic, consciously fall in love with literature, and make them willing to know how to feel the truth, goodness, beauty of literature; Let the students get aesthetic pleasure and spiritual pleasure at the same time, to produce the resonance of the mind, connect to the dream deep in the hearts of classic literature, namely, perceptual, fresh, the human world of the eternal. Poetry to prepare more students to faith, poetic life and understand the poetic flavor ground life. At the same time, also provide value for college students spiritual adult foundation, provide students with ability to accumulate in the humanities, improve students' comprehensive cultural quality.

吉文斌
上海电机学院艺术教育委员会秘书长、教授。华东师范大学中国古代文学博士,复旦大学中国语言文学博士后。
主要研究方向为唐宋诗文、古代音乐文学
、传统文化等。在上海东方广播电台长期担任文学栏目嘉宾主持,曾获第二届上海高校青年教师教学竞赛一等奖以及“上海市教学能手”称号,获2017年上海市高等教育教学成果奖二等奖。
主讲多门文学艺术类课程,《诗意人生》为2016年上海高校优质在线课程,《华夏美谈》为2017年上海市教委本科重点课程,《中国气质》为校级“课程思政”课程,《经典文学十三讲》为校级重点课程。近年来在CSSCI、北大核心期刊、人大复印资料上发表论文数十篇,已出版《李白乐辞述论》《元明清江南竹枝歌辞研究》《诗意人生》等专著。